Čvrsti šampon ili sapun za kosu?

Čvrsti šampon vs. Sapun za kosu: Ima li stvarno razlike?

Čvrsti šampon vs Sapun za kosu

 

Čvrsti šampon vs Sapun za kosu - Ima li stvarno razlike?


Zdravo, dobri ljudi! 😊 Danas istražujemo fascinantan svet čvrstih šampona i sapuna za kosu.

Pitate se ima li razlike između ova dva čuda za negu kose? 🤔 Koji od njih bi vam najbolje odgovarao? Šta se može dogoditi vašoj kosi? Nastavite čitati, jer ćemo otkriti tajne prirodne nege kose i istražiti gde se tu u priči nalazi ECOHERBA. 🌸

Čvrsti šampon vs. Sapun za kosu - Ima li stvarno razlike?

Zamislite trenutak kada stojite ispred polica sa proizvodima za kosu, želite nešto sa prirodnim sastojcima, a pri tome želite da smanjite upotrebu plastike kod kuće. Gledate između čvrstih šampona i sapuna, postavljate sebi pitanje: "Ima li ovde razlike?" Ima li nešto posebno što jedno pruža, a drugo ne? Pa, krenimo u razotkrivanje tajni ova dva proizvoda za negu kose - čvrstih šampona i sapuna.

Često se suočavamo s izazovom odabira između ova dva, a možda niste sigurni gde je tačno razlika. Da li je to samo u obliku ili ima još nešto tu? Hajde da istražimo, pošto razlika postoji.

Sapuni za kosu:

Sapuni nastaju tokom procesa saponifikacije, jedne od prvih hemijskih reakcija koje je čovek uspeo da izvede - reakcija između baze natrijum hidroksida (lužina) i ulja. Pri izboru ulja, postoji širok i raznovrstan spektar opcija. Natrijum-hidroksid (NaOH), jaka baza koja se koristi u mnogim industrijama, treba pažljivo rukovati. Konačni proizvod je sapun, modifikovan dodavanjem parfema, boja i eteričnih ulja. Ključna karakteristika ovog procesa je pH vrednost koja se kreće oko 8. No, šta tačno znači ova pH vrednost?

pH predstavlja meru aktivnosti vodonikovih jona (H+). Raspon vrednosti pH ide od 1 do 14, pri čemu je vrednost 7 neutralna (vodonikovi joni su u ravnoteži sa hidroksidnim jonima; ova činjenica je značajna, jer ulja nemaju pH, što može ukazivati na određene stvari, možda ste sada sami zaključili 😄). pH vrednost ispod 7 označava kiselu sredinu, dok je iznad 7 bazna. pH vrednost kose je oko 5 (4,5 - 5,5), što znači da je za njen rast, razvoj i zdravu negu potrebna blago kiselija sredina. Procesom saponifikacije, gde reaguje baza i ulje (rekli smo da nema pH), rezultat ostaje bazna sredina. Ova bazna sredina utiče na strukturu kose, povećavajući naelektrisanje, te se preporučuje ispiranje kose kiselinom (kao što je sirće razmućeno u vodi), posebno kada koristite sapune za kosu.

Fotografija da vidite na primerima sta znači kisela (Acidic), neutralna (neutal) i bazna sredina (Alkaline)

 

Čvrsti šamponi:

 

Čvrsti šamponi nastaju mešanjem surfaktanata, ulja, eteričnih ulja, boja i parfema. Ovde takođe treba biti pažljiv, jer se može naići na sulfate koji odlično peni, ali nisu blagi za teme glave (o čemu ćemo razgovarati u nekom od narednih blogova, a više o tome možete saznati i na Instagram postu). Naša formula čvrstih šampona zasniva se na glini, blagim surfaktantima dobijenim iz kokosa, glicerinu, eteričnim uljima za miris, mici (koja daje boju šamponu) i ima pH vrednost u ravnoteži sa kosom. Ona je blago kiselija (naša pH vrednost je 5,4), doprinoseći zdravlju i sjaju kose. 🌿 Zbog toga šamponi sa sličnim vrednostima kose i kože nazivaju se pH balansirani (to vam znači pH balansirano na proizvodima).

 

Balansirani pH Bazni pH
Efekti
 • Zatvaranje kutikule
 • Očuvanje vlage
 • Smanjenje naelektrisanja
 • Očuvanje boje
 • Otvaranje kutikule
 • Jako čišćenje
Preporučeno za:
 • Suvu i oštećenu kosu
 • Farbanu kosu
 • Masnu kosu 

 

Tip kose i efekti balansiranog pH šampona:

Tipovi kose pH vrednosti Efekti

Normalna

4.5 - 5.5 Održava zdravu ravnotežu hidratacije i sjaja, sprečava perutanje vlasišta.
Suva 4.5 - 5.5 Pruža dodatnu hidrataciju, sprečava suvoću i krhkost.
Masna 4.5 - 6.5 Reguliše proizvodnju sebuma, sprečava prekomerno lučenje ulja, neophodno za određene bazne šampone.
Oštećena 4.5 - 5.5 Pomaže u obnavljanju oštećene kose, smanjuje lomljenje i povećava otpornost.
Farbana 4.5 - 5.5 Održava dugotrajnost boje, sprečava ispiranje boje.
Osetljiva 4.5 - 5.5  Smanjuje iritaciju vlasišta, održava nežnost prema osetljivoj koži.

 

 

Šta Očekivati za Svoju Kosu s Čvrstim Šamponima i Sapunima:

 

Korišćenje čvrstih šampona i sapuna može imati različite efekte na kosu. Evo nekoliko stvari koje možete očekivati nakon redovne upotrebe:

 

 Rezultati Nakon Redovne Upotrebe

Većina korisnika primećuje poboljšanja u teksturi i izgledu kose nakon nekoliko nedelja redovne upotrebe. Kosa postaje mekša, sjajnija i lakša za oblikovanje.

 

Kako Reaguje Različiti Tipovi Kose

Različiti tipovi kose mogu reagovati na različite načine. Suva kosa često dobija dodatnu hidrataciju, dok masna kosa može iskusiti smanjenje viška masnoće.

 

Da biste izbegli visoku pH vrednost šampona, nudi se nekoliko saveta:

 

 • Proverite da li šampon sadrži natrijum hidroksid, što ukazuje na visoku pH vrednost (8 ili više).
 • Proverite da li šampon sadrži natrijum lauril sulfat (SLS - pH je 9,5 do 11 - baš jak deterdžent). Ako da, proverite da li ima kiselih sastojaka, posebno limunske kiseline, koja može smanjiti pH vrednost. Ako je odgovor na oba pitanja potvrdan, trebalo bi ga izbegavati.
 • Proverite da li šampon sadrži Natrijum palmat (Sodium Palmate) i/ili natrijum kokat. Oba sastojka se prave sa natrijum hidroksidom. Iako se mogu neutralisati kiselinom da bi bili bliži pH ravnoteži, ovo je delikatan proces koji zahteva testiranje svake serije kvalitetnim pH testerom.Još jedna prednost ovih proizvoda je u tome sto dolaze u čvrsom stanju i time smanjujemo upotrebu plastike.

Šamponi iz EcoHerbe dolaze u slatkim, biorazgradivim kuticama, idealan za našu Planetu i sladak poklon nekome ko je zaljubljenik u prirodu i putovanja. Ovde možete kliknuti da vidite asortiman slatkih prirodnih čvrstih šampona koji su pH balansirani. 

              

            

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste bili u toku s najnovijim informacijama, savetima i promocijama! Posetite naš Instagram, TikTok i Facebook profil gde delimo korisne savete o nezi kose, recepte i još mnogo toga.

💚 Hvala svima koji su već krenuli s nama na putu ka zdravijoj kosi i planeti! 💚 Delite svoju priču o održivosti s drugima kako bismo zajedno radili na pozitivnim promenama. 🌿

💬 Delite sa nama da li ste probali šampone u čvrstom stanju, kako vam se čini? 

Razmišljate li o smanjenju upotrebe plastike u svakodnevnim proizvodima? Podelite svoje misli i iskustva o održivosti s nama! 🌍♻️

 

 

Nazad ka blogu